צ'י קונג בכרמיאל


צי' קונג


מהו צ'י קונג?
צ'י קונג (Qì Gōng) הינה אומנות תנועה סינית קדומה המבוססת על תרגילים המשפיעים על הגוף ועל הנפש.
לאחר שנוכחו ביתרונותיו העצומים, הצ'י קונג הופץ בעולם המערבי ומיוחסים לו השפעות על ריפוי הגוף, שיקומו, האצת מערכת החיסון, האטת ההזדקנות, המרצת והנעת שמחה, רוגע, גמישות, הנעת התהליכים המטבוליים ועוד. 
צ'י הוא אנרגיית החיים הזורמת בגוף. משמעות המילה קונג היא עבודה, טיפוח או כישרון.
צירוף המילים צ'י + קונג משמעו תרגילי אנרגיה שמטרתם היא הזרמת אנרגיית החיים הפנימית של הגוף, איזונה והמרצתה.
איזה צ'י קונג מתורגל בבית טובינה? 
תרגול הצ'י קונג בבית טובינה הינו צ'י קונג בריאותי המבוסס על תפיסת הרפואה הסינית כאשר בכל עונה בשנה משתנה סדרת התרגול במטרה להכין את הגוף/נפש לעונה הבאה.
כך לדוגמה בסתיו מכינים את הריאות והמעי הגס;
בחורף מכינים את הכליות ושלפוחית השתן;
באביב מכינים את הכבד וכיס המרה;
בקיץ מכינים את הלב, מעטפת הלב והמעי הדק;
בקיץ המאוחר מכינים את הטחול והקיבה.

היכן מתקיימת הפעילות שלנו? 
בכרמיאל 
כמה פעמים בשבוע...איך ניתן להגיע להתנסות..?
ניתן להשתתף  על פי לוח הפעילות שלנו
הקבוצות שמתרגלות על בסיס כרטיסיית תרגול של 10 מפגשים מתקיימת בימים ראשון ושישי בשעה 7:00 בבוקר וביום רביעי בשעה 18:15. 
קבוצות מאורגנות מראש (6 משתתפים) מתרגלות כקפסולות במועדים קבועים משלה.
אם ברצונכם להגיע להתנסות אנא הודיעו לנו על כך כאן או בטלפון.
מי המדריך?
התרגול בהדרכת איל ילוז, מורה לצ'י קונג ומטפל I.T.T .
לחדשות וללוח הפעילות השבועית
לקריאה מרחיבה:
  • מה זה צ'י קונג?

    "מה שגמיש וזורם – ימשיך לגדול ומה שקשיח וחסום – יקמול וימות"

    לאו טסה – מתוך הטאו טה צ'ינג

    צ'י קונג Qì Gōng, הינה אומנות תנועה סינית קדומה המבוססת על תרגילים פסיכו-פיזיים (תרגילים המשפיעים על החלקים הנפשיים ופיזיים.(

    כיום הצ'י קונג נפוץ ופופולארי מאד בסין, ובמערב הוא הולך ומתפתח. משערים כי שמונים מיליון סינים מתאספים מדי בוקר בפארקים הציבוריים לאימונים משותפים.

    המפגשים הללו מספקים מעבר ליתרונות הבריאותיים גם צורך חברתי ופעילות מהנה בחיי היום-יום.

    צ'י היא אנרגיית החיים הזורמת בגוף.

    משמעות המילה קונג היא עבודה, טיפוח או כישרון.

    צירוף המילים צ'י + קונג משמעו תרגילי אנרגיה. מטרתם היא הזרמת אנרגיית החיים הפנימית של הגוף, איזונה והמרצתה.


    ההיסטוריה של הצ'י קונג

    יש טוענים כי הצ'י קונג פותח במאה השנייה לספירה על ידי חווא טו, רופאו של הקיסר הסיני, שהיה ידוע כפורץ דרך בכל הקשור לרפואה הסינית.

    אחרים טוענים כי מקורו של הצ'י קונג לפני 4000 שנה ואף יותר.

    לדבריהם מקורם של תרגילי הצ'י קונג בטקסי ריקודים שמאניים שהיו נהוגים בחלקים שונים של סין. הם האמינו שמקצבים ייחודיים בשילובי תנועות ריקוד, יחזקו את הרוקדים מבחינה פיזית ומנטאלית. עם הזמן תנועות הריקוד המקוריות עברו שינוי, ובמקומן נוצרו תרגילי בריאות.

    בין השנים 200 ו- 400 לפנה"ס הרפואה הסינית הייתה בתהליכי התפתחות ופריחה. בשנים הללו מלומדים סיניים – פילוסופים, נזירים ואמני לחימה, פיתחו תרגילים במטרה לקדם לחימה, רפואה ומדיטציה.

    הטאואיסטים היו הראשונים לתרגל צ'י קונג ואחריהם גם הבודהיסטים והקונפוציוניסטים.

    במהלך השנים התפתחו סגנונות מגוונים, כאשר מאחוריהם עמדו תמיד עקרונות הרפואה והפילוסופיה הסינית.

    במאה השישית לספירה פותח הקונג פו על ידי נזירים שתרגלו צ'י קונג. הדבר נעשה במנזר שאולין. המטרה הייתה לפתח אומנות להגנה עצמית וללחימה, תוך חיזוק השליטה בגוף, עוצמת הנפש והשליטה בזרימת הצ'י.


    איך צ'י קונג פועל?

    הצ'י קונג, כשיטת מדיטציה בתנועה, מבוצע בדרך כלל בתנועות רכות, עגולות ונמתחות במקצבים איטיים ומהירים. אפשר לבצעו בעמידה, בישיבה או בשכיבה.

    הצ'י קונג משלב תרגילי כיווץ והרפייה, עיסוי מודרך ומדיטציה – כל זאת תוך שילוב טכניקות נשימה ייחודיות. הנשימה מאפשרת לגוף לאסוף את האנרגיה – למקדה או לפזרה. הנשימה היא מערכת שרירים בלתי רצונית. יחד עם זאת היא הנשלטת ביותר מבין השרירי הבלתי רצוניים. הצ'י קונג מבקש לשלוט במערכות הלא רצוניות ורואה במערכת הנשימה את הגשר באמצעותו יגיע לשליטה במערכות אלה.

    החזרה המתמדת על תרגילי נשימה וריכוז המחשבה מזין את הגוף בצ'י (אנרגיית החיים).

    לפי תפיסת הרפואה הסינית והצ'י קונג בני האדם נולדו עם מכסת אנרגיה (צ'י) המתדלדלת כתוצאה ממתח, משברים והזדקנות. הצ'י קונג, באמצעות התרגול, מטעין מחדש את ה"מצבר" ובכך מאט את תהליך ההזדקנות.

    מנקודת מבטה של הרפואה הסינית המסורתית, לצ'י-גונג יש תפקידים:

    •  בהפעלה של כוח החיים בגוף – הצ'י;

    •  חיזוק זרימת הדם;

    •  איזון ין-יאנג;

    •  גירוי מוליכות המרידיאנים;

    •  שיפור המצב הפסיכולוגי.


    תיאוריית הרפואה הסינית מדגישה שמאחר והצ'י הוא כוח החיים המניע, בריאותו של הגוף נקבעת על פי חוזק או חולשת הצ'י בו. ברגע שהצ'י נחלש, הדם הופך להיות "כבד", הין והיאנג מאבדים את האיזון ביניהם, והתוצאה היא מחלה.

    בניגוד לגישה המערבית, הדוגלת בתרגילים ממריצים ואף מתישים, הצ'י קונג פועל על פי "חוק המאמץ המזערי" ולכן מתאים לכולם וגם למי שמוגבל בתנועתו ולבני גיל הזהב.

    הצ'י קונג מבקש לייצר הרמוניה של הגוף עם מצבי הנפש ועם הטבע על פי עונות השנה. לכן מותאמים התרגילים לפי העונות.

    מאפייני החורף - התכנסות, העבודה היא על הפחד המבוטא בכליות;

    באביב – פריצה, העבודה היא על הכעס המבוטא בכבד;

    בקיץ – פיזור, העבודה היא על הלהט המבוטא בלב;

    בקיץ המאוחר – מיקוד, העבודה היא על הדאגה מבוטאת בקיבה ובטחול;

    בסתיו – איסוף וארגון, העבודה היא על העצב המבוטא בריאות.


    צ'י קונג וריפוי מחלות

    הסינים ריפאו מאות חולי סרטן באמצעות צ'י קונג, ואלפים השתמשו בצ'י קונג בכדי להשיג שיפור ולהאריך את חייהם. כאשר החדשות הללו נפוצו מחוץ לסין, ממומחי רפואה רבים ממדינות אחרות באו לסין בכדי לערוך תצפיות. חברי צוות מבית הספר לרפואה הרווארד הביעו התעניינות בנושא זה והגיעו לסין בכדי לצפות בטיפולים.

    קיימות 2 גישות מנוגדות לסרטן: הגישה הראשונה (גישת הרפואה המערבית) מחשיבה את הסרטן כמצב נקודתי הממוקם במקום אחד בגוף, שיש לתקוף אותו ישירות בעזרת כימיקלים, ניתוח או הקרנה.

    הגישה השנייה, רואה את כל האדם באופן הוליסטי כסביבה בתוכה משגשג הסרטן. על פי גישה זו יש לחזק את ההתנגדות של הגוף לסרטן. ריפוי כזה כולל תרגולים, תזונה, מדיטציה, דמיון מודרך ועוד, על מנת להילחם במחלה.

    צ'י גונג פועל על פי הגישה השניה!

    אחת ממובילות רעיון הקשר בין צ'י קונג לריפוי סרטן היא גברת בשם גואו לין, ציירת סינית, שנותחה להוצאת סרטן הרחם ב- 1949. מחלתה חזרה ב- 1960 בשלפוחית השתן. הרופאים צפו לה 6 חודשי חיים. הגברת נזכרה שסבה לימד אותה בילדותה תרגילי צ'י קונג. היא פנתה לטקסטים העתיקים של הצ'י קונג ויצרה שיטה משלה. לאחר שתרגלה שעתיים מידי יום, המחלה הובסה. ב- 1970 היא החלה ללמד ובכל יום הגיעו אליה 300-400 איש. חלקם נרפאו וחלקם האחר נהנה מהקלה בסימפטומים ובהארכת תוחלת החיים. שיטתה כללה צ'י קונג בתנועה ומדיטציית צ'י קונג.

    השגת השלווה תוך הרפייה ושחרור מתחים, ההתחייבות הקבוצתית והעידוד הקבוצתי – כל אלה נוספו על היתרונות הפיזיים (גירוי זרימת הצ'י והדם) והנפשיים (מדיטציה ממקדת, מגבירה אופטימיות ומפיגה דאגות) שיש לצ'י קונג להציע.

    בכתב העת Clinics of Breast Cancer פורסם ב- 2010 מחקר שנערך בקרב 16 נשים המחלימות מסרטן השד, לפיו תרגילי טאי-צ'י וצ'י-קונג האטו את תהליך איבוד העצם האופייני לחולות אלו. מחקר נוסף שפורסם באותו כתב עת בשנת 2011, הראה שהתרגילים גם מונעים עלייה במדדי דלקת ותורמים לשמירה על משקל תקין אצל המחלימות מסרטן השד.

    דוגמה נוספת לקוחה ממכון שנחאי למדע הרפואה, הנוהג לשלב את השימוש ברפואה סינית וברפואה המערבית. המכון הוביל מחקר על השפעות הצ'י גונג וטאי-צ'י-צ'ואן על מערכות אנדוקריניות של קשישים (בלוטת יותרת המוח, בלוטת התריס, ובלוטות המין).

     47 קשישים, כולם בגיל 66, הוזמנו לבצע תרגילי צ'י גונג באופן קבוע. לאחר שעשו זאת במשך מספר שבועות, הבלוטות הראו סימנים של הגברת התפקוד. חיזוק וייצוב המערכת האנדוקרינית משפיעה ומווסתת את כל מערכות חילוף החומרים בגוף!

    התרגול לא רק מגביר את יכולות המערכת האנדוקרינית, אלא יש לו גם השפעה של ויסות החומרים החיוניים בתהליך הפוספוריזציה (ציקליק אדנוזין מונופוספט (cAMP) וציקליק גואנזין מונופוספט (cGMP)), החשובים לנשימה ולאספקת חמצן לכל תאי הגוף. החמצן מונע גדילה של סרטן. אחד מהחומרים, ה- cAMP מוכר כממריץ המעביר אותות בין-תאיים מחוץ לתא, ובכך הוא משחק תפקיד חשוב במערכת החיסון.

    כאשר הגוף נמצא בחוסר של חמצן, תאי הסרטן גדלים; וכאשר הגוף עשיר בחמצן, תאי הסרטן מתים.

    מחקר נוסף שבוצע על ידי מרפאת הצ'י-גונג 'ביי דאי הא' מצביע על כך שאחרי תרגול צ'י-קונג במשך זמן מסוים, נפח הדם בגוף גדל בכ-30 אחוז וטמפרטורת הגוף עולה בשתים עד שלוש מעלות צלזיוס.

    עובדות אלה יכולות להוות הסבר לדרך בה הצ'י קונג מנקה את המרידיאנים, משחרר את החסימות בזרימת הדם וממתן את זרימת הצ'י והדם. במילים אחרות, כאשר הצ'י והדם זורמים בצורה חופשית, הגוף ישמור על איזון פיזיולוגי (האיזון בין ין ויאנג), ומחלות ייעלמו מעצמן.


    בישראל

    טיפול תומך בשיטות שונות של רפואה משלימה כבר נהפך לשגרה, ובתי חולים רבים מתהדרים באגפים מיוחדים המציעים שירותי רפואה משלימה למטופלים.

    במרכז הרפואי שיבא בתל השומר מתנהל פרויקט ייחודי במחלקה הגינקו-אונקולוגית. מרבית החולות במחלקה זו סובלות מסרטן השחלות, סרטן הרחם וסרטן צוואר הרחם, המקבלות טיפולי כימותרפיה. התרגול מתקיים לפני החיבור לעירוי הכימותרפי או במהלך העירוי. לאחר הערכה ראשונית של המטופלות מתחילים בביצוע תרגילי צ'י-קונג וטאי-צ'י שנבחרו כמתאימים להן. מחברים להן את העירוי, הן יושבות על כיסאות או עומדות, ומתרגלות סדרות של תרגילים.

    למעוניינים להתנסות בחוג צ'י קונג בכרמיאל 

    למעוניינים לעבור לקטעי וידאו


המלצות


Share by: